Metabolizmayı Yavaşlatan Nedenler

Metabolizmayı Yavaşlatan Nedenler

metabolizmayi-yavaslatan-nedenlerHepimizin vücut işlevlerinde dönem dönem değişimkler olur. Bunların bir kısmı mevsimseldir; bir kısmı da yediklerimizde bağlantılıdır. Peki, metabolizmamızı yavaşlatan diğer nedenleri bilmek ister misiniz ?

1. Genlerin etkisi
Metabolizma vücudun gıdaları enerjiye dönüştürme şeklidir. Eğer vücudunuz istirahat halinde yavaş bir şekilde kalori harcıyorsa, bunun nedeni ailenizden aldığınız genler olabilir.
Neler yapabilirsiniz: Genlerinizi değiştiremezsiniz; ama alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Bunun en iyi yollarından birisi egzersizdir. Hayatınıza daha fazla aktivite katmanın yollarını araştırın.

2. Hormonlar
Hormonlarda meydana gelebilecek bir değişiklik, vücudunuzun enerji kullanmasını azaltıp yorgun hissetmenize neden olabilir. Tiroid bezinin az veya çok çalışması, diyabet hastalığı; metabolizmayı etkileyen hormonal rahatsızlıklara örnektir. Strese bağlı salgılanan hormonlar da metabolizmayı yavaşlatabilir.
Neler yapabilirsiniz: Hastalık durumunda tedavinize özen gösterin. Stresi henüz azken yenmeniz öncelikleriniz arasında olmalıdır.

3. Yetersiz uyku
İyi uyumak metabolizmanın dengede kalmasını sağlar. Eğer gece boyunca yatağınızda dönüyorsanız, vücudunuzun enerjiyi kullanması zorlaşır; diyabet ve obezite eğilimi artar.
Neler yapabilirsiniz: Erişkinlerin çoğu günde 7 ila 9 saatlik uykuya ihtiyaç duyar. Bunu yapamıyorsanız, bir hafta boyunca bu süreye dikkat ederek uyumayı deneyin. Kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

4. Katı diyetler
Kilo verme şekli önemlidir. Yeterli derecede beslenmezseniz metabolizmanız yavaşlar. Ağır diyetler ile birlikte egzersiz de yaptığınızda, vücudunuz az kaloriyle yaşamayı öğrenir; ama bu durum geri tepebilir. Vücudunuz kalorileri tutma eğilimi geliştirir ve kilo vermeniz güçleşir.
Neler yapabilirsiniz: Daha uzun sürecek olsa da kilo verme planınızı gerçekçi bir biçimde yapın ve zorlayıcı diyetlerden uzak durun.

5. İyotsuz tuz kullanmak
Bazı restoranlarda iyotsuz tuz kullanılır. Oysa, tiroid bezinin metabolizmayı düzenlemesi için iyota ihtiyacı vardır.
Neler yapabilirsiniz: Az miktarda iyotlu tuz kullanarak ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. İyot içeriği fazla olan somon, ton balığı, yosun ve karides gibi deniz ürünlerini de tüketebilirsiniz.

6. Susuzluktan yanmak
Büyük bir bardak suya ne dersiniz? Yeterince su içmezseniz metabolizmanız yavaşlar. Bazı çalışmalara göre; su içmek vücudun enerji yakmasını ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca mideyi doldurarak daha az yemek yenmesini sağlayabilir.
Neler yapabilirsiniz: Gün boyunca yudumlayarak su için. Su içeriği bol olan karpuz ve salatalık gibi gıdalardan da daha fazla yiyebilirsiniz.

7. Kafeinsiz kahve tüketmek
Yatmadan önce kahve içmeyi seviyorsanız, kafeinsiz kahve iyi bir seçenektir. Öte yandan kafeinin sarsıcı ve metabolizma üzerindeki canlandırıcı etkisinden mahrum kalırsınız. Kahvenin şeker düzeylerini etkilediği yönünde araştırmalar var. Bu nedenle diyabetiniz varsa, kahveyi sınırlandırmanız gerekebilir.
Neler yapabilirsiniz: Eğer kafeinin etkilerini kontrol etmekte zorlanıyorsanız, diğer önerilerden yararlanabilirsiniz. Mümkün olduğunca fazla sayıda öneriyi birlikte uygulayın.

8. Yeterli kalsiyum almamak
Kalsiyum, yalnız kemikler için değil, metabolizmanızın hızlı olması için de önemli bir mineraldir. Birçok kişi yeterince kalsiyum almamaktadır.
Neler yapabilirsiniz: Kalsiyum almanız için birçok lezzetli seçenek vardır. Süt ve süt ürünlerinden kalsiyum alabilirsiniz. Ayrıca kalsiyum ile güçlendirilmiş bazı gıdalar (tahıllı gevrekler, portakal suyu, soya sütü gibi) ile şalgam, kara lahana ve soya peyniri kalsiyum kaynakları arasındadır.

9. Vücut sıcaklık ayarının yükselmesi
Yatak odanızı fazla sıcak bir hale getirmeniz metabolizmanız açısından uygun değildir. Oda sıcaklığı 24 dereceyken vücudunuz kahverengi yağ üretmeyi durdurur. Oysaki kahverengi yağda kalori yakan hücreler bulunmaktadır.
Neler yapabilirsiniz: Oda sıcaklığınızı yatmadan önce düşürebilirsiniz. Soğuk havada düzenli olarak tempolu yürüyüş yapabilirsiniz.

10. Bazı ilaçların kullanımı
Antidepresan ve şizofreni tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar metabolizmanızı yavaşlatabilir. Kalp hızını azaltan birçok diğer ilaç da benzer bir etki gösterebilir.
Neler yapabilirsiniz: Doktorunuza danışarak kullandığınız ilaçlara bağlı bir metabolizma sorununuz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Gerekirse doktorunuz ilaçlarınızı değiştirebilir.

Sosyal Medyada Paylaş